Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A 20 legjobb film 2012-ben

A 20 legjobb film,

amit 2012-ben játszottak a magyar mozik!

Tehát a lista a magyar premierdátumú filmeket sorolja be, ezért találsz majd 2011-es és 2010-es filmeket is.

20. Fékezhetetlen / Lawless (amerikai, 2012 - John Hillcoat)

John Hillcoat újra alkotott Az út után! Zseniális történetvezetés, színészi játékok. Szinte izzik a levegő ott a vadnyugaton! A film pedig arra is jó, hogy Shia LaBeoufot (Transformers 1-2.) megkedveljük.

19. Samsara - A lét örök körforgása / Skyfall (amerikai, 2011 - Ron Fricke)

19 évvel a Baraka után Fricke újra megmutatja Földünket. Kifordítja az embert, az univerzumot, a létet és úgy tárja elénk.

18. 007 - Skyfall / Skyfall (amerikai, 2012 - Sam Mendes)

Mendes kitűnően nyúlt a Bond-sorozathoz. Megújította, miközben visszanyúl az ősi James-elemekhez. Daniel Craig komorsága pedig nagyon jót tesz a filmnek (főleg, hogy mostanában Roger Moore vicces kedvű Bondját nézegettem).

17. Az éhezők viadala / The Hunger Games (amerikai, 2012 - Gary Ross)

Amennyire nem érdekelt ez a film, annyira tetszett! Egyedi alapötlet, megfelelő megvalósítás. És a főszereplő csaj annyira érti a dolgát, nemhiába, hogy a Napos oldalban Oscarra jelölték. Igen, Ő Jennifer Lawrence!

16. A hobbit: Váratlan utazás / The Hobbit: An Unexpected Journey (amerikai, 2012 - Peter Jackson)

Peter Jackson ért a történetmeséléshez. Bár a rétestészta nyújtásához is. Az első óra unalmas, gyermekded, de szerencsére a második fél már parádés kaland, amibe minden belefért. Koboldkirály, kőpankráció, trollkaland és szemkápráztató látvány!

15. Warrior - A végső menet (amerikai, 2011 - Gavin O'Connor)

Amit ez a film művel, az nem mindennapi. Úgy tálalja a nehéz családi drámát, hogy közben a giccs szagát sem érezzük. Ráadásul olyan kiváló színészi játékok vannak benne, hogy néha csak néztem. Tom Hardy, Nick Nolte. Le a kalappal előttük!

14. Egy őrült szerelem balladája / Balada triste de trompeta (spanyol-francia, 2010 - Álex de la Iglesia)

Tényleg őrült, az biztos! A film alapja, hogy semmit ne vegyünk komolyan, ami benne történik. Ha mégis azt hisszük, ez komoly, akkor nagyon nem fog tetszeni!

13. Muppets (amerikai, 2011 - James Bobin)

Furcsa, hogy itt van ez a film? Nos, számomra legkevésbé sem meglepő. Olyan szenzációsan van összerakva a film, hogy egyszerre idézi tökéletesen a 80-as évek Muppet Showját és újítja meg azt. Nem beszélve, hogy baromi vicces és egy rakás sztár tűnik fel benne.

12. Az utolsó műszak / End Of Watch (amerikai, 2012 - David Ayer)

Kemény, durva, káromkodós. Ez a rendőr sztori most nem mindennapi. És a legjobb főszereplő párosa ennek a filmnek van! Nem tudok mit mondani, ezt látni kell!

11. Egy hét Marilynnel / My Week with Marilyn (amerikai, 2011 - Simon Curtis)

Michelle Williams… Egy tündér, egy angyal, egy… csak rá kell nézni és elolvadsz! Eléggé lehúzták a filmet (szóval megbocsátom, ha azt kérded, mit keres itt), de engem nagyon megfogott!

10. Fehér pokol / The Grey (amerikai, 2012 - Simon Curtis)

Liam Neeson felfedezte akció énjét. A 2008-as Elrabolva után most a távoli Északi-sarkon próbál túlélni. A hangulat kilép a vászonról!

9. Bosszúállók / The Avengers (amerikai, 2012 - Joss Whedon)

Josh Whedon meggyőzött. Iszonyú módon látványos, remek akció, kiváló beszólások, szóval az év egyik legnagyobb meglepetése és a filmtörténelem legjobb popcornmozija!

8. Prometheus (amerikai, 2012 - Ridley Scott)

Talán már rájöttetek, hogy nem a fanyalgók táborába tartozom. Számomra Ridley Scott új sci-fije az egyik legjobb mozi élmény volt a múlt évben. Kicsit parázós, nem kicsit elgondolkoztató. És ez kell a sci-fihez, nem?

7. The Artist - A némafilmes / The Artist (amerikai, 2012 - Michel Hazanavicinus)

Nem hiába kapta meg az Oscart. Olyan mesterien támasztja fel a némafilmek korát, hogy képtelenek vagyunk nem szeretni. Jean Dujardin az év legjobb alakítását nyújtotta.

6. Felhőatlasz / Cloud Atlas (amerikai-szingapúri-német-hongkongi, 2012 - Andy és Lana Wachowski, Tom Tykwer)

Akármennyire is nem ízlik a filmkritikusoknak, nekem sokat adott. Nem teszi az öledbe az egész mondanivalót, hanem csak a csíráját. Otthon pedig kinő, miközben gondolkodsz rajta. Már most kultfilm, az biztos!

5. A sötét lovag: Felemelkedés / The Dark Knight Rises (amerikai, 2012 - Christopher Nolan)

Christopher Nolan nálam telibe talált. Míg a Kezdődik!, a sorozat első darabja majdnem tökéletességgel bír, a második pedig gyengébb politikai thriller a fantáziavilágot letudva meséli el Batman és Joker párharcát, addig az utolsó rész mindent megfog, ami mozdítható és mindent robbant, ami robbantható és emelett kellő drámaiságot is belecsempész nagyszabású akcióthrillerébe. Még nem szólt ekkorát nálam képrengényadaptáció! (Sin City ide vagy oda…)

4. Szerelem / Amour (francia-osztrák, 2012 - Michael Haneke)

 

Az a 12-es karika nagyon megtéveszt! Azt hisszük, hogy csak egy öreg házaspár öreg éveiről szóló szerelmi dráma és közben teljesen az ellenkezője. Ha valami nem közhelyes és giccses, akkor az ez. A vége pedig nagyot szól, miközben csak a csöndben ülsz, az öregember rakja a virágokat a mosogatóba, te meg nyikkanni nem bírsz… Megrázó. (inkább felnőtteknek!)

3. Looper - A jövő gyilkosa / Looper (amerikai, 2012 - Rian Johnson)

Egyedi, méghozzá nagyon egyedi módon közelíti meg a jövőutazást. Szerencsére moziban volt szerencsém megnézni, így még nagyobbat szólt. Némelyik jelenet annyira megdöbbentő volt, hogy moccanni sem bírtam a székben. Hajam égnek állt, annyira sugárzik a tökéletességtől!

2. Shame - A szégyentelen / Shame (amerikai, 2011 - Steve McQueen)

Nagyon, de nagyon nehéz film. És nem könnyű beszélni róla. Mindamellett, hogy Michael Fassbender eddigi pályája legjobbját nyújtja, a film olyan mély és gyönyörű, hogy a végén szinte sírni van kedvem, nem pedig gondolkodni… (kizárólag felnőtteknek!)

1. Pi élete / Life of Pi (amerikai, 2012 - Ang Lee)

 

 

Érdekes ezt kimondani így erről a filmről, miközben nem ezt gondoltam róla. Az Elrabolva 2. előtt láttam az előzetesét és akkor azt mondtam, hogy hű mi lesz ez… valami giccsparádé? Aztán premiernap mégis valahogy a mozinál kötöttem ki és kész, megvolt az év legjobb moziélménye! Olyan tereket nyitott meg számomra, amit csak nagyon különleges filmeknek sikerült eddig (pl. Az élet fája). Aki teheti, még nézze meg moziban, 3D-ben, mert ez oda való!

 

Ha tetszett, oszd meg!

Ha nem, akkor szólj hozzá!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tiuzzzuz

(zuizutk, 2013.05.11 10:43)

szar