Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Star Wars IV. - Egy új remény - elemzés

2011.10.20

Star Wars - Csillagok háborúja / IV. epizód: Egy új remény

Star Wars / Star Wars Episode IV.: A New Hope


színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 125 perc, 1977

rendező: George Lucas
forgatókönyvíró: George Lucas
zeneszerző: John Williams
operatőr: Gilbert Taylor
látványtervező: John Barry
vágó: Paul Hirsch, Richard Chew, Marcia Lucas

szereplő(k):
Mark Hamill (Luke Skywalker)
Carrie Fisher (Leia Organa hercegnő)
Harrison Ford (Han Solo)
Alec Guinness (Ben Kenobi)
Anthony Daniels (C-3PO)
Peter Cushing (Grand Moff Wilhuff Tarkin)
Kenny Baker (R2-D2)
Peter Mayhew (Chewbacca)
James Earl Jones (Dart Vader hangja)
David Prowse (Darth Vader)

Leírás:

Leia hercergnőt túszul ejtik a gonosz birodalmi erők, amikor megpróbálják elfojtani az ellenük irányuló lázadást. Luke Skywalker és Han Solo kapitány, társaságában két robottal nekivág, hogy megmentse a hercegnőt, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Elemzések:
 

 

originaltheatricalstarwarsposter-thumb-550x869-41517.jpg

 


Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...
Így kezdődik egy eposz, egy egész univerzum, egy történet, mely George Lucas elméjéből pattant ki. Az a történet, mely gyermekkorunkat, kamaszkorunkat és még felnőttkorunkat is jelentősen meghatározta.
Mindenki tudja, miről van szó. Mindenki látta. És talán mindenkinek a szívéhez nőtt, ha csak egy kicsit is
George Lucas már a 70-es évek elején megálmodta a Csillagok háborúját. 1973-ban írta meg első változatát, melyben szerepel például a [i]Mace Windu[/i], mint név. Aztán 1975-ben már elkezdte a szereplőválogatást, a forgatókönyv majdnem véglegesítését. Lucas egymillió dollár saját tőkével száll be a filmbe, ugyanis nem hittek a film sikerében. A 20th Century Fox szabad kezet adott a rendezőnek (és talán ezért lett sikeres). 1976. március 22-én kezdődött el a Star Wars forgatása, miután a forgatókönyvet teljesen véglegeítették (azzal, hogy Obi-Wan Kenobit 'megöli'). A forgatáson egy rettentő nagy, az utóbbi ötven év legdurvább vihara tépázta meg a stábot. Majd az élőszereplős forgatás befejeztével a 20th Century Fox a forgatás leállításával fenyegetőzött, ugyanis az ILM nagyon le volt maradva. 1977 márciusában John Williams a Londoni Szimfónikus zenekarral felveszi a filmzenét, és az elsőnek, április 30-án, a Northpoint Theaterben mutatták be, azonban ez csak egy próbavetítés volt.
Május 25-én harminckét moziban mutatták be Amerika-szerte, s néhány nappal később már minden mozi műsorra tűzte a hatalmas siker miatt.
Ezután Lucas a mennyekben érzhette magát. Az ABC dokumentumfilmet sugárzott a film készítéséről. John Williams három Grammy-díjat kapott a zenéért, míg a 10 Oscarból 6 Oscart megkap a film. A 20th Century Fox nem hitt ennek az álomnak, pedig egy álom tényleg valóra vált Lucas számára.
És ezzel egy olyan világot teremtett meg George Lucas, amitől már nem lehet megfosztani a Star Warsot.
És hogy miről is szól ez a kaland, ez az eposz, mely világhírű lett? Egyszerű. A régi mesék, régi kalandok, melyeket kicsiként hallottunk. Csak modernizálva. Áthelyezve egy másik világba, egy univerzumba. De a mese ugyanaz. Szerelmi, hősös mese, melybe belekeverünk egy kis galaktikus westernt, persze egy különleges, igen nehezen megszerezhető Star Wars feelinggel fűszerezve. És már működik!
A Jó és a Rossz, mint minden történetben, itt is megvan, mint rivális. A gonosz Birodalom - mely zsarnok és tele van hatalommal -, el próbál nyomni egy éppen frissen kitört Lázadást, mely ráadásul megszerezte a Halálcsillag tervrajzát, melynek segítségével megtalálhatják a támaszpont gyenge pontját. A diplomáciai hajót, melyen az ellopott tervrajzok vannak, elfoglalják a Birodalmiak, s Darth Vader, a Sötét Lovag elfogatja az alderaani király fogadott lányát, Leia Organa hercegnőt. A tervrajzok egy R2-es egység adathordozójában, aki egy mentőkabin segítségével a közeli bolygóra, a Tatooinera száll barátjával, a protokolldroid C-3PO-val. A hercegnőt elviszik a Halálcsillagra, hogy kihallgassák, de ő nem árul el semmit. A két droid nekimegy a nagy sivatagnak, mígnem a kis 'uthíní' javák el nem fogják őket, s nem adják el a párologtatófarmos Owen Larrsnak. Másnap reggelre a kis R2-D2 elszökik a farmról, ugyanis van egy küldetése: el kell juttatni valamit egy bizonyos Obi-Wan Kenobinak. Luke és a protokkol-droid utánaerednek, s meg is találják a kis csavargót, Obi-Wan Kenobival együtt. A kis droid egy holovideót játszik le az öregnek, akiről kiderül, hogy az ősi Jedi Rend tagja volt. Mire Luke vissza akar menni a farmra, azt már szétlövik a rohamosztagosok, akik a tervrajzok után jönnek. Luke ekkor úgy dönt, hogy a Jedivel megy az Alderaanra. Mos Eisley piszkos kikötőjében találkoznak egy flancos űrcowboyjal, Han Soloval, aki elviszi őket az Alderaanra. És itt már kész is van egy tökéletes történet: kiderül, hogy már nem létezik az Alderaan, mivel a Birodalmiak szétlőtték a bolygót az új szuperfegyverükkel, azért, hogy a hercegnőből kiszedjék a Lázadók támaszpontjának helyét, mely a Dantooinen van. És ezután mehet minden magától. Felkerülnek Luke-ék a Halálcsillagra, ahol megmentik a hercegnőt, aztán, miután nagy harcokkal kikerültek ebből a nagy vasgömbből, a Lázadók vadászaival szétrobbantják a Halálcsillagot. A szereplők is adottak: Han Solo és Luke Skywalker, és egy nő, Leia. "Han: Gondolod, hogy a hercegnő meg egy ilyen magamfajta fickó...? Luke belevág a szavába: Nem!" A riválisok már megvannak. Vaószínüleg nem akartak ezzel foglalkozni a folytatásban, hanem jobb ötletnek tartották azt, hogy Luke és Leia tetvérek legyenek, persze így lett jó, hiszen ez a Saga lényege.
És egy Jedi és egy Sith: Obi-Wan Kenobi és Darth Vader, akik persze már régebben megmérkőztek és most újra megmutatják egymásnak, hogy 'mit' tudnak. És egyéb mellékszereplők, a két lábon járó bunda, Chewbacca, aki az Ezeréves Sólyom, Han Solo gépének másodpilótája és Tarkin, a kegyetlen nagymoff.
A film szelleme megadja számunkra, azt, amit már régóta nem adott meg egyetlen film se. A korábban említett érzés, amitől olyan szabadnak érezhetjük magunkat, amikor meglátjuk a képernyőn akármelyik részt (inkább csak a régiek és a III. rész), vagy meghallgatjuk John Williams határtalanul zseniális zenéjét. Ez a Star Wars érzés.

 

Ha már megemlítettem kétszer is Williamsot, szerintem ő a ’Legnagyobb’ a filmzeneszerzők közül. Nagyon szeretem a zenéjét, és szerintem nem csak én vagyok vele. A Star Wars filmzenéje az első legnagyobb, legelismerőbb munkája, élete fontos állomása. Habár már akkor is közismert zeneszerző volt, a Star Wars főtémájával örökre beírta magát az emlékezetünkbe. http://www.youtube.com/watch?v=TxWPAefKMN4. Véleményem szerint a Szerelem Témájával nagyot alkotott. Sosem tudom elfelejteni ezt a dallamot.

A szereplőgárda szinte majdnem tökéletes, csupán Hamill alakításával voltam elégedetlen, talán ő a leggyengébb láncszem. Persze a legjobb Ford (persze tőle elvárható). A Family Guy Griffinék háborújában (a Csillagok háborúja 45 perces paródiája 6. évad 1. rész) is így mutatkozott be Han Solo: „Helló, Han Solo vagyok, az Ezeréves Sólyom kapitánya, és az egyetlen, akinek lesz karriere ezután a film után.” És ez így volt. Mark Hamilltól és Carrie Fishertől mindenki csak a Star Warsokat látta. Más filmekben lehet, hogy szerepeltek, de sehol sem kaptak olyan főszerepet, mint itt. Harrison Forddal ellentétben, ugye aki volt Indiana Jones, Dr. Kimble, John Book és Rick Deckard. Számtalan olyan szereplő, akit mindenki ismer. David Prowséra nem is térnék ki, mert sok mindent nem kellett csinálnia, hanem Peter Cushingra, aki számomra nagyon ellenszenves, de ugyanakkor kiválóan játssza szerepét. Alec Guinness, aki ki akart lépni ebből a filmből, mert – későbbi interjúban mondta – nem szerette ezt az egész Star Wars legendát, történetet, ezért ő ajánlotta Lucasnak, hogy haljon meg Kenobi, így hamarabb ’leléphetett’ az öreg Jedi, aki pedig szerintem hiányzott a filmből. Nem tudom, ti hogy voltatok vele, de amikor kicsi voltam, akkor sajnáltam az öreget, amiért meghalt. De hát ilyennek is kell lenni egy filmben, sőt kötelező!

Tehát a szereplőgárdával sem volt nagyobb bajom, mert igazából, Mark Hamill pont beleillik Luke szerepébe, és ugyanez a helyzet Fisherrel is.

Ha a filmet magát nézzük, szinte nem láttunk és talán nem is fogunk hasonlót, mert ilyet alkotni, amely megváltoztatja a világot, a gondolkodásmódot, egy egész generációt… röviden nehéz létrehozni egy olyan világot, amiben mindenki jól érzi magát. Az eredeti verziót most nézem meg a hétvégén, mert már nagyon régen láttam, és eldöntöm, hogy melyik lett jobb.

George Lucas THX-1138 sci-fije után rettentő nagy mozi lett ez, és szerintem rögtön megbocsátotta azt a filmet a világ Lucas bácsinak.

 

Tehát ez a film több, mint film, ez egy egész univerzum, melyet egyetlen agy álmodott és valósított meg. Egy szó, mint száz George Lucas egy olyan új világot teremtett, melybe – legkisebb gyermektől a kamaszokon keresztül a felnőttekig – ellátogatnánk.

 

100%

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.