Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lépj be a valóságba! - Mátrix

2011.10.28

matrix_logo.jpg

 

 

 

 

Mátrix

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 144 perc, 1999 , 16 éven felülieknek ajánlott!


rendező: Andy Wachowski, Lana Wachowski
forgatókönyvíró: Andy Wachowski, Lana Wachowski
zeneszerző: Don Davis
operatőr: Bill Pope
díszlettervező: Owen Paterson
jelmeztervező: Kym Barrett
vágó: Zach Staenberg
hang: David Lee, David E. Campbell
vizuális effektek: Jon Thum, John Gaeta, Janek Sirrs, Steve Courtley
hang effektek: Dane A. Davis

szereplő(k):
Keanu Reeves (Neo)
Laurence Fishburne (Morpheus)
Carrie-Anne Moss (Trinity)
Hugo Weaving (Smith ügynök)
Joe Pantoliano (Cypher)
Paul Goddard (Brown ügynök)
Marcus Chong (Tank)
Anthony Ray Parker (Dozer)
Robert Taylor (Jones ügynök)

 

matrixy.jpg

 

 

Mi az a valóság? Erre a kérdésre valószínűleg igen nehéz lenne pontos, találó választ adni. Az 1999-es Mátrix című film az ezredfordulón, a modern korban ismét fellendítette a filmes filozófiát. Az alkotás legendává vált. 

A Mátrix legfőbb vonala az, hogy megismertessen minket azzal, mi is a valóság, melyben élünk. Elmélete szerint a valóság látszat- a kép, mely körülvesz bennünket, a kép, melyet látunk, látszat- és nincs összhangban, nincs szoros kapcsolatban a valósággal. A világ, melyben Neo él, a valóság elfedése, a valóság elrejtése. Az igazi valóság elrejtése. A főhőssel együtt a néző is rengeteg fontos és elgondolkoztató tényt tud meg; a jövő a gépek kezében van. A gépekében, akik szintén reális gondolkodásúak; az ő világuk azonban mesterséges törvényszerűségeken, elvszerű szabályokon nyugszik- ezért nem modellezheti a valóságot, nem fedheti azt. Csupán a mesterséges intelligencia vizuális illúziója, a gondolat kreálmánya.
Mi a helyzet a gépekkel? Kik ők? Másolatok, programok... szintén csak szimulációk, elrejtik az igazi valóságot. Dawkins mémeknek nevezi azokat a replikátorokat, melyek egymást másolják. A másolás, a gépi szaporodás motívuma a filmen is megjelenik. A gépek tehát szintén elferdítik az igazságot, torzan mutatják be azt, eleve kizárva szabad gondolkodás, az intellektuális függetlenség ábrándját, mely merev törvényszerűségeik, mesterséges elveik miatt sosem valósulhat meg a világukban. A Mátrix világa gátolja a lélek szabad szárnyalását, a korlátlanságot, és a békét... A Mátrix is a gépek találmánya, egy olyan rendszer ez, egy olyan hatalmas hálózat, mely ellentmond a szabadság elveinek. A hősökre nagy teher hárul; feladatuk ezt kiiktatni, és ezzel együtt a gépeket is megsemmisíteni- amíg nincs szabad akarat, amíg nincs szabadság, addig a valóság legnemesebb értelmében sosem valósulhat meg.

 

the-matrix.jpg


A Mátrix tanai erősen emlékeztetnek a kereszténységre, és más vallásokra is. Párhuzamot vonhatunk a film mentalitása és a Biblia között; párhuzamot vonhatunk a film és más vallások között is. Mindenki azt lát benne, amit szeretne. Azt, amit a valóságról gondol. Ezer és ezer üzenet, gondolat, utalás és párhuzam fellelhető igencsak sokrétű tartalmában és történetében. Ha a klasszikus bibliai mintákból indulunk ki, feltételezhetjük például, hogy a Mátrix egyet jelent a gonosz birodalmával. A gonosz (a sátán) csábításával. Amit a sátán hirdet, az nem felel meg a hitnek, nem esik egybe az emberi gondolkodással; ugyanígy a Mátrix is ellentmond az emberi akaratnak; a szabadságát gátolja. Az ördög, vagy sátán, és a Mátrix hatalma ugyanazt akarja az embertől; eluralkodni felette, hogy ő diktálhasson, és ő mondhassa meg, mi az igazság. Emellett a filmen megjelenő figurák is a klasszikus mitológia, illetve hitvilág megismert alakjainak analógjai. Neo az, akire az egész küzdelem épül, aki értelmet ad a gépek és az emberek megmaradt csapata közötti harcnak. Ő fogja megmenteni a hanyatló, pusztuló emberiséget, azzal, hogy feláldozza magát, elnyerve a szabadságot. A klasszikus bibliai mintázat megváltását viszi véghez; neve a Messiás nevével egyeztethető. A Neo név görögül annyit tesz, "új." Ha ilyen szemszögből nézzük, új motívumot vitt az emberek és a gépek harcába; feláldozta magát a többiek szabadságáért, a történelemben ugyanígy Jézus volt az első, aki ugyanezt végigvitte. Ő is "új"-at cselekedett. Morpheus az Atya képében jelenik meg; ő az, akinek segítségével Neo újjászülethetett; ő az, aki mindvégig hitt benne, a Kiválasztottjában, miközben még a zioniak egy része is kételkedett bennük. Apa-fiú kapcsolat alakul ki Morpheus és Neo között. Triniyt Szentháromságuk harmadik tagja; ő az, aki mindkettejükhöz kötődik, csak máshogyan. Morpheust Istenként tiszteli, Neót férfiként szereti- ez utóbbi arra utal, hogy Krisztus is emberi képet vett fel, szellemi és anyagi valójában ezáltal közelebb jutott az emberiséghez.
Morpheus és a társai egy Nabukodonozor nevű légpárnás hajón utaznak. A név Nabukodonozor király nevét rejti. Ez is egy Bibliából vett fogalom.
A Mátrixban az emberiség ugyanolyan rab, mint az antik Rómában a zsidók; sorsuk megpecsételődött.
 

matrix-revolutions-agent-smith.jpgSzámtalan párhuzam vonható még. A továbbiakban ezzel nem akarok foglalkozni. Mondtam, a Mátrix azért jó, azért annyira közkedvelt, mert gondolkodásrendszere, filozófiája majdhogynem kimeríthetetlen, és abszolút univerzális; mindenki felfedezheti benne saját gondolatait. Azt, amit hinni akar.

Képi világa feledhetetlen; a komputeranimáció valaha látott legügyesebb használata. A bullet-time effektek addig sosem látott pompájukban kápráztak. A képi világ egyszerűen reformszerű és tökéletes; külön stílusa van, azóta persze a filmvilág és a számítógépes játékok is megörökítették a Mátrixban látott fantasztikus effekteket. A digitális technika, a komputer generálta animáció, nem vitás, ezzel új korszakába lépett.
Érdemes elmerengeni a Mátrixon; a fenomenális, örök klasszikus képi világa, gyönyörű jelenetei, filozofikus üzenetei miatt is. Nem hiába lett kasszasiker annak idején.
 

thematrixwallpaper1024.jpg


A Mátrix ott van körülöttünk. Érzed, amikor elmész a templomba, vagy befizetni az adót. :)

 

 

the_matrix_-_poster_1__1999_.jpg