Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Harrison Ford kezében nincs se ostor, se lézerpisztoly - Szárnyas fejvadász

2012.04.19

 blade-runner.jpg

Szárnyas fejvadász

Blade Runner

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 114 perc, 1982  http://media.port.hu/page_elements/nmhh_akk/16_age_icon.png

rendező: Ridley Scott
író: Philip K. Dick
forgatókönyvíró: Roland Kibbee, Hampton Fancher, David Webb Peoples
operatőr: Jordan S. Cronenweth
zene: Vangelis
vágó: Marsha Nakashima

szereplő(k):
Harrison Ford (Rick Deckard)
Sean Young (Rachael)
Rutger Hauer (Roy Batty)
Edward James Olmos (Gaff)
M. Emmet Walsh (Bryant)
Daryl Hannah (Pris)
Brion James (Leon Kowalski)
William Sanderson (J.F. Sebastian)

IMDb 8.3

PORT.hu 8.5

Rotten Tomatoes 92% | 89%

Kritikus Tömeg 4.13

Androméda SFP 100%

bladerunner-full.jpg

 

 

Tartalom:

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt, felkutassa és végezzen a replikánsokkal. A film az egyik legismertebb és legjobban sikerült sci-fi a film világában. Rengeteg kérdést feltesz: Mit jelent emberenek lenni? Mi az élet értelme? A válaszokat azonban a nézőre bízza. 

bladerunner2.jpg

 

 

Elemzés:
Los Angeles, 2019. Egy vállalat olyan robotokat gyárt, amik embereknek néznek ki, emberként működnek, szerves lények, ám mind mesterségesen vannak létrehozva és élettartamuk is csak 4 év. Őket 'replikánsoknak'. A replikánsokat Szárnyas fejvadászok kutatják fel és ölik meg, ugyanis nekik tilos a Földön tartózkodás. Rick Deckard is ilyen Szárnyas Fejvadász, akinek - visszavonulása ellenére - nyakába sóznak egy újabb ügyet, miszerint Los Angelesben öt szabad replikáns tartózkodik, Deckardnak ezeket kell felkutatnia és megölnie. Közben viszont megismerkedik egy replikáns lánnyal, Rachellel, akibe beleszerelmesedik, bár tudja a lány kilétét. A film talán a filmtörténelem legjobb és legelgondolkodtatóbb sci-fije azokkal a kérdésekkel foglalkozik, hogy 'Mi az élet értelme?' vagy 'Mit jelent embernek lenni...?'.
Ridley Scott Aliene után nem volt megállás az akkor még zsenge rendezőnek, három évre rá filmre vitte Phillip Dick 'Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokról?' c. könyvét, ami az akkori kor egyik meghatározó filmje volt, hiszen újra belendítette az akkor a Star Wars gyors és meseszerű fantasztizmusától eltaposodó emberi sci-fit. Egy sötét, komor város a közeljövőben - Dick könyve egyáltalán nem szépíti a dolgot, hisz az ember már saját fertőjében tengeti életét egy piszkos, undorítóan zsúfolt városban.
Hideg űrben cikázó gyors űrhajók űrlényekkel ugyan nincs, de látvány és emberség van.
2012-ben talán nem mindennapi film, kicsit lassú és elgondolkodtató. Ne számítsunk egy hipergyors akciófilmre. A 117 perces játékidőből aligha van negyven perc, amikor a párbeszédek hangzanak el. Annak ajánlom, aki már látta az 1979-es Alient vagy a 2001: Űrodüsszeiát (a lassúsághoz és megértéshez). 

bladerunner_6_tearsintherain.jpg

 Az idézet Roy szájából.

 

Végül egy gyönyörű idézet az egyik replikáns szájából, ami elvitt engem képzeletben a hideg űr nyugalmába és lassúságába:
Láttam, láttam sok olyat, amit ti emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhauser kapu mellett. Ezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben...

Úgy éreztem, mintha ott lettem volna a Tannhauser-kapunál...

100%

 blade_runner_4.jpg

 large_blade_runner_final_blu-ray_2x.jpg

img1poster.jpg
 

és egy részlet a filmből, melyben Olmos magyarul káromkodik:

Lófaszt! Nehogymar.

Jól figyeljetek! :)