Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Torkosság, kapzsiság, lustaság, irigység, harag, büszkeség, vágy - He7edik

2011.11.27


 image.jpeg

 He7edik 

Hetedik

Se7en / Seven

színes, amerikai krimithriller, 122 perc, 1995, 18 éven felülieknek!

rendező: David Fincher
író: Andrew Kevin Walker
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Darius Khondji
vágó: Richard Francis-Bruce

szereplő(k):
Brad Pitt (David Mills nyomozó)
Morgan Freeman (William Somerset nyomozó)
Gwyneth Paltrow (Tracy Mills)
R. Lee Ermey (rendőr kapitány)
Richard Roundtree (Talbot)
Richard Portnow (Dr. Beardsley)
Richard Schiff (Mark Swarr)

 

seven-movie-image-3.jpg

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában. A befejezés azonban olyan csavart tartogat, amihez foghatót csak a legjobb Hitchcock-filmekben láthattunk.

 

7ss1.png

 

David Fincher videókliprendező a hozzá nem értő dilettánsok által frissiben meggyalázott és megerőszakolt Alien legenda harmadik részével robbant be a köztudatba, meglehetősen felemás eredménnyel, mely anyagilag egyértelmű bukásnak bizonyult, minőségileg peidg mind a mai napig megosztja közönségét. Nem a legjobb kezdet ez egy elsőfilmes rendező számára. Azt azonban még az Alien 3 ellenlábasainak is el kell ismerniük, hogy Fincher súlyos atmoszfératermtő képessége már abban a filmben is maximálisan megmutatkozott.
Következő filmjét 1995-ben készítette, Se7en címmel, és ezzel a mestermunkával pillnatok alatt két vállra fektette Hollywoodot. A Hetedik azóta a sorozatgyilkos-thrillerek alapja és klasszikusa, aligha tudna bárki egy-két '95 utáni műfajfilmet említeni, amely nem Fincher művének hangulatából, stílusából és megoldásaiból merít, még a főcímét is folyamatosan másolják mind a mai napig, pedig ami akkor még újszeri és eredeti volt, mostanra elkoptatott és érdektelen.
David Mills (Brad Pitt) és Williams Sommerset (Morgan Freeman) nyomozók épphogy megismerik egymást, hogy egy rövid időre társakká váljanak, máris életük eddigi legkeményebb esetével kénytelenek szembenézni. Egy sorozatgyilkos tűnik fel a városban, aki a hét főbűn vélt elkövetőinek meggyilkolásával akar szörnyű példát statuálni. A korántsem összeszokott páros gőzerővel veti bele magát a nyomozásba, hogy egyre mélyebbre süllyedjenek a kegyetlen és véres események forgatagában.
Nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom, hol is kellene kezdenem a film dícséretét.
Andrew Kevin Walker forgatókönyvíró egy zseniális szkriptet hozott össze két nyomozóval a középpontban, akik a szokásos zsarufilm-kliséktől eltérően szinte semmiben nem hasonlítanak egymáshoz, és nem is kedvelik egymást különösebben. Kapcsolatuk ellentmondásokkal és folyamatos nézeteltérésekkel teli, mely - köszönhetően Pitt és Freeman pontos, sallangmentes alakításainak - életet és hitelességet lehel a történetbe. Kevin Spacey feltűnése a film utolsó harmadában méginkább kihozza a köztük lévő ellentéteket. Az utolsó áldozat megtalálását célzó nyomasztó és felkavaró utazás során Mills szinte már gyermeki naivitással, kétségbeesetten igyekszik megérteni a gyilkos tetteinek mozgatórúgóit. Ezzel szemben a kiábrándult Sommerset, aki már rég letett arról, hogy megpróbálja ésszel felfogni az évek során átélt borzalmakat, szinte teljesen némán ül a volán mögött és pusztán szemlélője a beszélgetésnek, mely a nézőt sem nyugtatja meg 100%-ig azzal, hogy itt pusztán egy elborult elme őrületéről van szó.
A filmnek egyébként leginkább a hangulata ragadja meg és vágja gyomorszájon a nézőt. Fincher mindíg is hibátlan munkát végez, ha atmoszférateremtésről van szó. A folyton esővel áztatott, soha meg nem nevezett nagyváros nyomasztó, iszonyatos és sötét képei semmilyen feldoldozást nem kínálnak, a szereplőknek, ez igen nagyban köszönhető Darius Khondji operatőr hibáltan munkájának is. A kegyetlen és mocskos, a bűn legmélyebb mocsarában ázó környezetben csupán Gwyneth Paltrow karaktere jelent egyfajta mentőövet a néző számára. Ő próbál egyensúlyt találni a két nyomozó közt, összehozni őket, mint társakat, illetve a Millssel való feltétlen és szeretetteljes kapcsolata az, ami pilsákoló fényt jelent az átláthatatlanul sötét alagútban. Fincher ettől az egyébként is halvány reménysugártól könyörtelen elszánsággal fosztja meg a kétségbeesetten reménykedő nézőt egy olyan fináléban, ami örök életre beleégeti magát az ember emlékezetbe.

 

seven01.jpg


David Fincher mesterművét azóta megszámlálhatatlanul sokszor majmolták, de soha, még csak a közelébe sem tudtak érni.
A Hetedik a sorozatgyilkos-thrillerek csúcspontja, netovábbja, ezután ebben a műfajban nehéz bármi jelentőset letenni az asztalra.

 

 

seven2.jpg

 

seven05.jpg

 

 

 

full_seven-1sh.jpg

 Ha le akarod tölteni a filmet:

LETÖLTÉS

LETÖLTÉS

vagy

ONLINE