Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bruce Wayne sisakot gyárt - Batman: Kezdődik!

batman-begins_123034.jpg

Batman: Kezdődik!

Batman Begins

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 141 perc, 2005 (12)

rendező: Christopher Nolan
író: David S. Goyer
forgatókönyvíró: Christopher Nolan, David S. Goyer
operatőr: Wally Pfister
díszlettervező: Paki Smith
jelmeztervező: Lindy Hemming
zene: James Newton Howard, Hans Zimmer
producer: Larry J. Franco, Charles Roven, Emma Thomas
látványtervező: Nathan Crowley
vágó: Lee Smith

szereplő(k):
Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Liam Neeson (Henri Ducard)
Morgan Freeman (Lucius Fox)
Michael Caine (Alfred Pennyworth)
Gary Oldman (James Gordon)
Katie Holmes (Rachel)
Ken Watanabe (Ra's Al Ghul)
Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane)
Rutger Hauer (Earle)

 

 

katie_holmes_in_batman_begins_wallpaper_8_800.jpg

 

IMDb 8.3

PORT.hu 8.7

Rotten Tomatoes 85% | 90%

Kritikus Tömeg 4.03

Androméda SFP 98%

Leírás:

Más jövőt képzelt magának. Bruce Wayne milliomosok gyerekeként élte boldog életét, ám szülei brutális meggyilkolása után elhagyja Gothamet, és fiatal éveit vándorlással tölti. A felnövekvő Bruce (Christian Bale) a Távol-Kelet misztikus titkait tanulmányozza, olyan vidékekre jut el, ahova előtte még kevesen; edzi magát, felkészül. Azután visszatér Gotham Citybe. Egyetlen célja, hogy az igazságtalanság ellen harcoljon, minden erejével, eszével és különleges technikai felszerelésével védje az ártatlanokat és harcoljon a gonoszság ellen. A város árnyékba borult utcáin felbukkan a maszkos lovag, a rejtélyes, megfoghatatlan idegen, aki denevérként szeli ketté az éjszakai eget: Batman! A jóságnak szüksége van a gonoszra: a világos oldalra a sötétségen át vezet az út.

 

batman-begins1.jpg

Elemzés:

 

Kritikus Tömeg - Hannibal Lecter elemzése (2005-07-15)

Lassan már kerek egy évtizede, hogy Joel Schumacher a Batman és Robinnal hallatlanul giccses koporsót készített a bőregérnek, hogy aztán hosszú időre elfelejtődjön a folytatásnak még a gondolata is. (el tudom képzelni, hogy a Warnernél mindenkinek összerándult a segge lyuka, ha valaki a szárnyas hős nevét említette.) A Schumacher által képviselt, gyilkos vérvonal mindenesetre két kritikán aluli próbálkozás után lezárult, és itt volt az ideje, hogy valaki kihantolja a megtépázott hírnevét sirató denevért. Ekkor jött a képbe Christopher Nolan rendező, aki úgy döntött, szakít nemcsak a Schumacher, hanem a Tim Burton által képviselt korábbi Batman-korszakkal is, és az elejétől kezdi el építgeti saját Batman univerzumát. Úgy dukált, hogy a történet mesélését is az éjszakai lovag születésénél kezdje. Persze ehhez össze kellett toboroznia egy nívós színészgárdát is, akiknek a neve biztosan becsábítja majd a nagyérdeműt a vetítőtermekbe. Legutóbb George Clooney dilettáns Batman-játéka láttán a hányinger kerülgetett, ezt kiküszöbölendő Nolan egy ígéretes fiatal színészre, Christian Balere bízta az igazságosztó hálás szerepét. De hogy ne csak félmunkát végezzen, egy sor hollywoodi veteránt is bevont a buliba: Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman, Rutger Hauer, Morgan Freeman… hogy csak néhányat említsek a Batman – Kezdődik!-ben előforduló színésznagyságok közül. A Warner biztosan egy újabb nagy nyári pénznyelőnek szánta a denevérember ötödik kalandját, ám pénzügyileg Nolan alkotása a várakozások alatt teljesített, persze ez magyarázható a kiábrándult rajongótársadalom szkepticizmusával. Azonban jól tesszük, ha adunk még egy esélyt a moziban már kalandos utat bejárt legendás figurának: a Kezdődik! ugyanis, ahogy vártuk, tartózkodik Schumacher visszatetszést keltő eszközeitől, sőt, megpróbál egy új vonulatot útjára indítani a most már nagyon széttagolttá váló szérián belül. Ha jól számolom, ez már a harmadik irányzat a bőregér filmes karrierjében. Na, nem baj, vágjunk bele!
Mint mondottam, Nolan tulajdonképpen a gyökereinél kezdi el boncolgatni a közismert történetet. Gotham City. Bruce Wayne (Christian Bale) dúsgazdag szülei még gyermekkorában rablótámadás áldozataivá váltak. A kis Bruce elárvulásával egy hatalmas birodalom örökösévé vált, ám nagykorúvá válásáig azt a saját kis céljaikat szem előtt tartó fejesek igazgatják. Az ifjú Wayne felfedezi magában a csillapíthatatlan bosszúvágyat, ugyanakkor a bűntudatot is. Hosszú évekre eltűnik Gothamből. Rájön, hogy szeretné elnyomni bűntudatát, mégpedig úgy, hogy az igazság szolgálatába áll, és a félelmet azok ellen fordítja, akik okozzák. Ehhez előbb alaposan fel kell készülnie. Mégpedig a titokzatos Henri Ducard (Liam Neeson) szárnyai alatt. Miután Bruce életre szóló leckéket kap, otthagyja a távol-keleti kultúrát, rájön, hogy rengeteg tennivalója akad Gothamben, ahol a bűnözés, a korrupció ugrásszerű megemelkedése illegitim hatalomhoz juttatta Carmine Falcone-t (Tom Wilkinson). Bruce megteremti félelmetes éjjeli alteregóját, a Denevért, bár nem sok segítőtársa akad. Csupán az egyetlen becsületes rendőrtisztre, Jim Gordonra (Gary Oldman), valamint gyermekkori barátjára, a főügyész Rachel Dawes-re (Katie Holmes) számíthat a harcban.

 

batman-begins-batman-49435_1280_1024.jpg


Úgy tűnik, kifizetődő volt még egyszer meglovagolni a népszerű hős történetét, hiszen mérhetetlen ovációt keltett a nézők körében, az ítészek is egyoldalúan dicsérő írásokra ragadtatták el magukat, és valóban: bőregerünk még mindig él és virul, és ennyi esztendő távlatából még a megújulásra is képes. A jól átgondolt forgatókönyv az útkeresés problémájával küszködő, önmarcangoló, összezavarodott, fiatal Bruce Wayne-nel indít. A film első szeletében így hát csak Wayne létezik, Batman még a kanyarban sincs. A Pókemberhez hasonlóan Nolan mindent alávet a jellemfejlődésnek; az első szakasz folyamán végre lehull a lepel, és megízlelhetjük, hogyan is tanulta meg ez az első ránézésre elkényeztetett milliomosfióka legyőzni a saját félelmét, milyen kétes alakokkal találkozott, milyen helyeket járt be, mielőtt elkötelezte volna magát a jó ügy mellett. Az első háromnegyed órában tehát egy száműzött fiatalembert ismerhetünk meg, aki mentálisan és fizikálisan szintúgy Batmanné érik. Ezt követően faképnél hagyjuk a keleti kultúrát minden varázsával együtt és a hulla Ken Watanabet: visszatérünk az időközben erősen bűnbe sodródott Gotham Citybe, ami igencsak híján van egy elhivatott szuperhősnek. Nolan tulajdonképpen itt utasítja végleg a háta mögé a civil Wayne-t és kezdi el szövögetni szörnyű képmásának, a Denevérembernek históriáját. A sztori innentől a szokványos mederben csordogál tovább, csak azt sajnálom, hogy nem képes kikerülni az olyan elcsépelt paneleket, mint a kötelező jelleggel bepasszírozott szerelmi kapocs, az őrült, világvégével fenyegetőző „terrorista” (Ducard, aki korábban Bruce Wayne mestereként tűnt fel a színen), és még sorolhatnám. Néha kijut a sablonokból is, de összességében egy élvezhető történetet ülhetünk végig, melynek során Batman ismét (illetve, hogy pontos legyek, életében először) megmenekíti a pusztulástól szülővárosát. Meglepetésekre tehát csak az első röpke egy órában számítsunk, mert a Gothamben bonyolódó szakasza a filmnek a szokásszerű kliséket rángatja elő. Elnyerte a tetszésemet az első szakasz dramaturgiai bravúrja: egymással párhuzamosan két idősíkot (gyermekkor/férfikor) bontogat roppant stílusosan, remek érzékkel.

 

 

batman2-large.jpg


Akkor következzen az elmaradhatatlan feketeleves: először is bosszantónak találtam, hogy a széria alatt immár harmadszor gyilkolják meg a Wayne-szülőket (először Jack Napier volt a hunyó a Batmanben, egy ismeretlen a Mindörökké Batmanben, itt pedig egy nincstelen, Joe Chill), egyébként a sorozat egyes darabjai közti zavarba ejtő ellentmondás csak tovább nyirbálja a fejezetek közti köteléket, ami valljuk be, így az ötödik felvonást nézve már elég zavaró. Nolan magasról tett rá, mik zajlottak le az előző darabokban, a saját útját járja, és ez néha illúziórombolásnak is felfogható. A Batman – Kezdődik! Gotham Cityjét mérföldek választják el attól a szolid, ámde jellegzetesen komor nagyvárostól, amit Burton álmodott meg anno ’89-ben. Magából a városból sem látunk most sokat, mindemellett megjegyezném, a tetők felett közlekedő gyorsvasút jóval meghaladja Gotham feltételezhető fejlettségi szintjét… Szinte már a schumacheri állapotokat idézi a denevérjelmez arculata is, megint csak vissza kell sírnom a Burton-éra kopottasan egyszerű Batman-kosztümjét… Bőregerünk high-tech mütyürkéi még elmennek valahogy, ám újdonsült járgánya láttán ráncok futottak össze a homlokomon. Nolan ezen a téren igazán vehetett volna egy-két leckét Burtontől. A legfájóbb pont mégis az, hogy a filmnek nincs egyetlen valamire való gonosza: Liam Neeson és Tom Wilkinson csupán „váltogatják” egymást az aktuális rosszfiú szerepében, egyikük sem hagy különösebb nyomot maga után, bár a Neesonból áradó elvakult gonoszság azért néhány jelenetben egész jól tetten érhető. Igazság szerint azonban Henri Ducard és Carmine Falcone sehol sincs ahhoz a szórakoztató és ugyanakkor pusztító forgataghoz képest, amivé Jack Nicholson tette utánozhatatlan Jokerét. (egyébként kifejezetten tetszett a záró képsorokban elrejtett utalás a mészfehér arcú, vigyorgó pszichopatára.)
Végezetül kitérnék a karakterekre is. Kellemes érzés viszontlátni olyan nagy múlttal rendelkező figurákat, mint Gordon rendőrfőnök (aki itt még csak hadnagy), vagy Alfred, a mindenkor lojális komornyik, akinek a jellegzetes brit humor a kisujjában van. Nolan azonban hibát vét azzal, hogy a szűkös időlimit ellenére megpróbál minél több karaktert belesuvasztani a cselekménybe. Az említett klasszikus szereplőkön kívül feltűnik jó néhány új – Rachel, Lucius Fox, Richard Earle, Henri Ducard, Carmine Falcone - , akik szinte csak beköszönnek, a második szakaszra jellemző rohanó dramaturgia miatt nem ismerkedhetünk meg velük. Így néhány karakter megléte feleslegesnek tűnik, mintha csak azért írták volna a filmbe, hogy egy világsztár alakíthassa – méltánytalanul kurtának tartom többek között Morgan Freeman színészóriás szerepeltetését, ő semmiképp sem egy olyan kaliberű színész, akit egy huszadrangú villámszereplőhöz kellene igazítani. Rutger Hauer épp túl van Sin Citys szereplésén, és megint egy antipatikus személyiség bőrébe bújik. A legtöbb színészi alakítás ehhez mérten rövid, szinte élvezhetetlen. Minden Christian Bale körül mozog, aki messze túlszárnyalja elődjeit a denevérmaszk mögött és civil Wayne-ként egyaránt. A rég nem látott Michael Caine-nek nagyon örültem Alfred szerepében, és engem Liam Neeson is abszolút meggyőzött. Gary Oldmant és James Gordont eleinte durva párosításnak találtam (a képregényekből idősebbnek ismertem Gordon figuráját), de végül egészen hozzászoktam.
A Batman – Kezdődik! nem váltotta meg a világot, ám nagy ívben elkerülve Schumacher undorító stílusát, feltörekszik Burton klasszikusához. Ha ez egy új széria kezdete akart lenni, hát áldásom rá, csak a következő rész(ek)ben már ne tűnjön fel Joker.

80%

 

 

batman_begins_ver6_xlg.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Leia bikiniben.

(Leia bikiniben., 2014.03.02 03:14)

Már bikinire vetkőztem. Teccessz.

Tetszel!!!!!! <3

(cukiiii-cici, 2014.03.02 03:13)

Nagyon jó az oldal! Megadod a telefonszámod? Van barátnőd? (L)