Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ha meghalsz, hát halj meg legendaként - Hős

Hős

színes, magyarul beszélő, hongkongi-kínai kalandfilm, 96 perc, 2002 (12)
Dolby Digital

rendező: Yimou Zhang
forgatókönyvíró: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang
operatőr: Christopher Doyle
jelmeztervező: Emi Wada
zene: Tan Dun
producer: Yimou Zhang, William Kong
executive producer: Shoufang Dou, Weiping Zhang
látványtervező: Tingxiao Huo, Zhenzhou Yi
vágó: Angie Lam, Ru Zhai

szereplő(k):
Jet Li (Névtelen)
Maggie Cheung (Repülő Hó)
Tony Leung Chiu Wai (Törött Kard)
Ziyi Zhang (Hold)
Donnie Yen (Végtelen Ég)

Androméda SFP 100%

Leírás:

Kína, kétezer évvel ezelőtt… a Csin-dinasztia uralkodásának hajnalán… Csin királyát, aki hamarosan Kína első császára lesz, már csak egy lépés választja el a háború sújtotta ország elfoglalásától. Három legendás harcos esküszik föl ellene, egyetlen céllal: megölni a királyt. Csak egyvalaki képes megakadályozni tervük megvalósítását…

 Kína történetének egyik legvéresebb korszaka ez: a birodalom hét királyságra szakadt, a különböző uralkodók évszázadok óta vívnak elkeseredett küzdelmet a hatalomért, a halál és a szenvedés a mindennapi élet részévé vált. A hét királyság közül a Csin-birodalom a legerősebb, királya az egész országot meg akarja hódítani, hogy ő lehessen a Kínai Birodalom első császára. A többi uralkodó orgyilkosok seregét küldi ellene, de mindeddig senkinek sem sikerült a közelébe férkőznie.

 A merénylők közül senki nem jelent akkora veszélyt, mint a király ellen szövetkezett három legendás harcos: Törött Kard, Repülő Hó és Ég. Csin királya hatalmat, tonnányi aranyat és személyes meghallgatást ígér annak a harcosnak, aki legyőzi három félelmetes ellenfelét, csakhogy ez szinte lehetetlen feladat, tíz év alatt senkinek sem sikerült. Ezért amikor egy titokzatos idegen, Névtelen érkezik a palotába a legyőzött harcosok legendás fegyvereivel, a király türelmetlenül várja, hogy hallhassa az összecsapás történetét. Névtelen tehát helyet foglal a palotában, mindössze tíz lépésnyi távolságra a királytól, és belefog a különös történetbe...

Vélemény:

A távol-keleti filmekkel még most barátkozok. A héten ez már a második ferdeszemű filmem és azt kell, hogy mondjam, mindkettő felemelő és különleges élmény volt számomra. Különösen a Hős. Zhang Yimou munkája nem mindennapi alkotás - lenyűgöző látványvilágával és érzéki mondanivalójával egyszerűen leveszi a nézőt a lábáról.

A történet is tekervényes, csavaros. Egy hősként ünnepelt harcos (Jet Li) érkezik a kínai királyhoz, aki az akkori hétrészre feloszlott Kínának legerősebb uralkodója - hatalmas seregével porrá zúzza a kisebb országokat. A hős Névtelennek hívatja magát. Azt mondja, legyőzte a király ős ellenségeit, Eget, Szálló Hót és Törött Kardot. A harcosok kardjait is magával hozta bizonyítékként és elmondja, miként győzte le a tökéletes kardforgatókat.  A király azonban meglepetésekkel szolgál Névtelen számára és ekkor veszi kezdetét a számtalan fordulópont. A király nemcsak Névtelent döbbenti meg, hanem a nézőt is csapdába csalja.


Zhang gyönyörűen mondja el a bátrak harcát, szenzációs snittekkel mutatja meg a nyílzáport. Már az elején bullet-time-mal vázolja elénk a párbajt és akkor még nem is jött a java. Szenzációs képek kísérik a megható és tökéletes élményt biztosító, izgalmas történetet. Egy biztos, Zhang Yiomu filmjét nem lehet egykönnyen elfelejteni.
A finálé még jobban megerősíti ezt az előző kijelentésemet - megható, látványos, gyönyörű és érzelmes. És ha még nem elégednénk meg a tökéletes benyomással, akkor még nem is beszéltem Tan Dun megigéző zenéjéről.

Nem kell megijedni a filmtől, nincsenek benne nehéz dialógusok, nagy elmélkedések. Nincsenek benne, hogy mindenki számára emészthető legyen - meg kell benne találni a szépet és a jót. Gyönyörködni a kínai életfelfogásban, abban, hogy mennyire másként látják a halált, a szerelmet és az életet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.