Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egy darabka az univerzumból - A messzi dél vadjai

A messzi dél vadjai

színes, feliratos, amerikai filmdráma, 93 perc, 2012 (12)

rendező: Benh Zeitlin
forgatókönyvíró: Benh Zeitlin, Lucy Alibar
zeneszerző: Dan Romer, Benh Zeitlin
operatőr: Ben Richardson
producer: Michael Gottwald, Dan Janvey, Josh Penn
vágó: Crockett Doob, Affonso Gonçalves

szereplő(k):
Quvenzhané Wallis (Hushpuppy)
Dwight Henry (Wink)
Jonshel Alexander (Joy Strong)
Marilyn Barbarin (énekesnő)
Kaliana Brower (T-Lou)

IMDb 7.4

PORT.hu 7.5

RottenTomatoes 86% | 79%

Kritikus Tömeg 4.07

Androméda SFP 100%

Leírás:

A világtól egy gát által elválasztva, elfeledett, de erős közösségben él a hatéves Hushpuppy (Quvenzhané Wallis). Édesanyja rég eltűnt, imádott édesapja, a bárdolatlan Wink (Dwight Henry) pedig az alkohol rabja, így a kislány teljesen magára marad az elszigeteltségben. Mivel a társasága csak néhány szelíd vadállat, az élet számára nem más, mint a természet mozgó, lélegző, morgó dolgainak törékeny hálója. Ha pedig ezekben a jelenségekben zavar támad, az veszélyezteti az egész világegyetem harmóniáját.
Amikor százévente előforduló hatalmas vihar kavarja fel az öbölváros körüli nyugodt vizeket, nemcsak az édesapa betegszik meg hirtelen, de régen kihalt ördögi lények támadnak fel fagyott sírjukból, hogy rettegésbe taszítsák a Földet. Hushpuppy tanúja lesz az elemek pusztító erejének és megpróbál mindenre és mindenkire vigyázni, aki kedves a számára. Célja, hogy helyreállítsa az egykori idillt és ezzel megmentse haldokló apját. A kis hősnek így korán meg kell tanulnia, hogyan állítsa meg a megállíthatatlant, amely gigantikus erővel csap le a világra.

Vélemény (Androméda SFP):

A film olyan nagyszerű lendülettel, erővel és hangulattal van megáldva, hogy ez a stílus mindenképp megtetszik, akármilyen filmeken nevelkedtél eddig. Egy kislány szemével látni a világot - nem mindennapi dolog. És amellett, hogy rendkívül bájos és erőteljes alkotás, szenzációs zenéje és képi világa van. 10/10.

Kritika (AeonFlux Blog):

Németh Barna cikke

Volt egyszer egy Hushpuppy. Egy hatéves kislány, aki saját népével élt, saját törvényeik és hagyományaik szerint, valahol a világ leggyönyörűbb helyén. De a kislány megtudta, hogy a messzi dél vadjai már elindultak ellenük, és apukája betegsége miatt neki kell helytállnia, ha meg akarja menteni ezt a gyönyörű helyet.

Valójában egy kis közösségben járunk, akik a hagyományos értelemben vett civilizáción kívül, a régiót gyakorta sújtó viharok és árvizek miatt felhúzott gát mögött élik életüket. Minden csupa sár és mocsok, ahol az iskolában a földön ülnek kicsik és nagyok, a közösségi élményt pedig egy rozsdás lakókocsiban berendezett kocsma szolgáltatja. De legyen ez akármekkora szeméttelep, a helyiek szeretik, ragaszkodnak hozzá, és nem hagyhatják, hogy a Kathrina hurrikán eltüntesse a föld színéről.

Az elsőfilmes Benh Zeitlin ezt a kettősséget gyúrja eggyé úgy, hogy egy kislány szemén keresztül láttatja a cselekményt; így válik a kisrealista történetből mese, és így lesz a csúnyából szép. Most okkal gondolhatnád azt, hogy ez a film az elmúlt évek hasonló, az amerikai társadalom peremvidékére fókuszáló alkotásainak (Frozen River, Winter's Bone) egyfajta romanticizált változata, de egyáltalán nem erről van szó. Bár az tény, hogy Zeitlin néhol kissé idealista, mégis zseniálisan megoldotta azt, hogy egymásba futtatva, de külön kezelve mutassa be a két világot. Pontos és hiteles képet fest tehát erről a helyről, ugyanakkor Hushpuppy fantáziáját meglovagolva azt is megtudjuk, miért látják ezt másként az itt élők.

Ez az egész persze nem működött volna, ha nem lettek volna autentikusak a színészek, de ők minden képzeletet felülmúlóan azok voltak. Különösen Quvenzhané Wallis, ez az icipici törékeny kislány, akinek tekintete nem csak hogy egyszerre sugároz ártatlanságot és bölcsességet, de olyan elementáris erők szabadulnak fel benne, melyhez foghatót gyerekszínésztől még nem nagyon láthattál. Innentől kezdve már bocsánatosabb bűn, hogy néhány ezer kilométerrel messzebb kevésnek tűnik az a néhány utalás, amely segíthet helyben, időben és közegben is belőni ezt a filmet, hiszen a film hatása vitathatatlan. Az biztos, hogy ennél szerethetőbb film nem került idén a mozikba, ami után az ember legszívesebben odaállna a kis hősnő mögé, hogy együtt szálljanak szembe mindennel.

10/9.

4 Oscar-díjra jelölve:

Oscar-díj (2013) - Legjobb film jelölés: Michael Gottwald, Dan Janvey, Josh Penn

Oscar-díj (2013) - Legjobb női alakítás jelölés: Quvenzhané Wallis

Oscar-díj (2013) - Legjobb rendező jelölés: Benh Zeitlin

Oscar-díj (2013) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Benh Zeitlin, Lucy Alibar

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.