Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csak egy gyógyszer és kitárulkozik a világ - Csúcshatás

2011.10.02

Csúcshatáslimitless-movie-poster-new-1.jpg

Limitless 

színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2011

rendező: Neil Burger
író: Alan Glynn
forgatókönyvíró: Leslie Dixon
zeneszerző: Nico Muhly
operatőr: Jo Willems
producer: Leslie Dixon, Ryan Kavanaugh, Scott Kroopf
vágó: Naomi Geraghty

szereplő(k):
Bradley Cooper (Eddie Morra)
Robert De Niro (Carl Van Loon)
Abbie Cornish (Lindy)
Johnny Whitworth (Vernon Gant)
T.V. Carpio (Valerie)
Robert John Burke (Pierce)
Tomas Arana (Tan Coat)

Anna Friel (Melissa)

Bradley Cooper és Robert De Niro a főszereplői a Csúcshatás című lebilincselő akcióthrillernek, amelyben egy sikertelen író életét fenekestül felforgatja egy szupertitkos "intelligens gyógyszer". Segítségével teljes agykapacitását kihasználja, és önmaga tökéletes verziójává válik. Rendkívüli képességeire azonban olyanok is felfigyelnek, akiket kétes szándékok vezérelnek, és hamarosan a túlélése a tét ebben az izgalmas és provokatív filmben.Robert DeNiro a filmből

 

 

 

Manapság már ritkaságba mennek azon filmek, amelyek egyedi, eredeti történettel bírnak, így igazi kuriózum ha egy-egy ilyen alkotás a mozikba kerül. Tavaly az Eredet volt ilyen, idén úgy tűnik a Csúcshatás hivatott betölteni ezt az űrt. A Csúcshatás akár Christopher Nolan filmje is lehetne, már ami a vizuális megvalósítást illeti, az alapanyag amúgy a The Dark Fields című könyv, így azért már nem teljesen eredeti ötlet, de az alapsztori mindenképp telitalálat. Drogos filmekből is merít, de Neil Burger mozija valójában akcióthriller akar lenni, sikerült elég nagy neveket megnyerni a produkcióhoz, a Másnaposok (2009) című vígjátékkal sztárstátuszba emelkedő Bradley Cooper és Robert De Niro is játszik a filmben, akit azt hiszem igazán nem kell bemutatni senkinek sem.

limitless.jpg


Eddue Mora (Bradley Cooper) az egykor sikeres író élete mélypontra került, jóideje írói válságban szenved, nem tud papírra vetni semmit, barátnője is otthagyta és egy koszos kis viskóban él New York egyik kétes hírnevű negyedében, még a lakbért sem tudja fizetni. Egy napon felkeresi volt sógora, aki régebben drogdíler volt, most egy gyógyszergyár alkalmazottja. Az egykori sógor ad Eddie-nek egy még kereskedelmi forgalomba nem hozott gyógyszert, az NZT-t, amely állítólag megnöveli az agy kapacitását és az ember képes lesz kihasználni szürkeállományának legrejtettebb zugait is. Eddie, mivel már nincs vesztenivalója, beveszi a gyógyszert, amely azonnal hatni is kezd. Rekordidő alatt befejezi a könyvét és még a legbonyolultabb dolgokat is pillanatok alatt megérti, képes emlékezni a gyerekkorából minden egyes dologra amit látott és hallott. Szép lassan felkelti Carl Van Loon (Robert De Niro) cégvezető figyelmét is, aki megbízza új fúziós technolóhiájának tökéletesítésével. Úgy tűnik Eddie élete sínen van, ám mint az lenni szokott, minden gyógyszernek van mellékhatása...

 

 

104-limitless-movie.jpg

A Csúcshatásnak tipikusan olyan ütős alapsztorija van, amiből az igazán sikeres filmek szoktak készülni. Természetesen maga az ötlet még nem elég egy jó filmhez, nincs is rosszabb annál mint miokor egy nagyon jó ötletet kihasználatlanul hagynak. A Csúcshatás egész jól indít, szemtanúi lehetünk Eddie lerobban életének és kudarcainak, láthatjuk amint barátnője szakít vele és ahogy a lakásában szenvedve próbál írni legalább egy mondatot. Aztán megjelenik a volt sógora és hősünk élete egy csapásra megváltolzik, a kezdei szürke, komor képvilágot sárgás, fényes színek váltják fel, amelyek nagyon jól tükrözik Eddie érzelmeit és hangulatát. A film legjobb eleme a fényképezés és az operatőri munka, valamint a vizuális megvalósítás. A Csúcshatás nem az a tipikus drogos film, valójában a mellékhatásokat vagy az elvonási tüneteket nem mutatja be annyira mint magát a szer hatását.

limitless_2011_1231x716_300383.jpg


A kezdeti drámázásból a mozi hirtelen akcióthrillerbe csap át, a szereplők kergetik egymást, Eddie pedig egyre nagyobb bajba kerül, megjelenik az orosz maffia és az NZT adag is eléggé fogy. Azt ugyen nem tudom hogy mennyire köüveti az alapanyagot, de mindenképp feszet tempót diktál, könnyen tudunk azonosulni a főkarakterrel és Cooper is eddigi legjobb alakítását nyújtja, nagyon jól hozza a lerobbant, válságban lévő írót, majd a sikeres, sármos és az életet két kanállal evő férfit is. Gyakorlatilag Cooper viszi a hátán az egész filmet, De Niro pedig (attól függetlenül hogy nagyon nagy színész) a szokásos sablonkaraktert hozza, semmi kiemelkedőt nem nyúlt a jelenléte, őszintén szólva amármelyik korabeli színész eljátszhatta volna ezt a szerepet.

 

Sajnos a rengeteg ütős megvalósítás és a jó színészi játék ellenére a Csúcshatás beleesik abba a hibába, hogy nem használja ki eléggé az alapötletet és egy sima akcióthrillerré redukálódik. A forgatókönyv közel sem olyan zseniális mint az alapötlet amiből készült, ennek a filmnek egyszerűen többről kellett volna szólnia minthogy orosz maffiózók keserítik meg a főhős életét. Bőven marad kiaknázatlan lehetőség, bár a film halad a maga kis útján, de mindezt persze Hollywood-i módon teszi.

limitless_171.jpg


Természetesen mivel álomgyári filmet nézünk, az még véletlenül sem történhet meg, hogy Eddie mondjuk elhalálozik. Ez még talán nem is lenne akkora baj, de közben olyan témáknak is jutott volna hely, mint a gyógyszergyártók hanyagsága és kíméletlensége. A happy end-nek köszönhetően a mondanivaló is elmarad sajna, így kissé céltalanná válik. Neil Burger nem rossz rendező, de ez a film megérdemelt volna egy elsőosztályú direktort és egy tehetségesebb forgatókönyvírót. A Csúcshatást igazából Bradley Cooper menti meg és nem utolsó sorban a vizuális megvalósítás. Szerencsére maradt annyi az alkotásban, ami miatt egy elég jó film lesz és talán még a rengeteg negatívumról is megfeledkezik az ember. Nem az az igazi kihagyott ziccer, egész jó kis mozi, de ebben a témában sokkal több volt mint amennyit kihasználtak.

 

limitless-one_sheet_rgb-reduced.jpg

 

limitless-wallpaper-1920x1200.jpg