Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A szuperhősök gyülekeznek - Bosszúállók 3D

2012.05.17

the-avengers.jpg 

Bosszúállók 3D

The Avengers

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 142 perc, 2012 (12)

rendező: Joss Whedon
forgatókönyvíró: Joss Whedon
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Seamus McGarvey
producer: Kevin Feige
executive producer: Stan Lee
vágó: Jeffrey Ford, Paul Rubell

szereplő(k):
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Chris Evans (Steve Rogers/Amerika Kapitány)
Robert Downey Jr. (Tony Stark/Vasember)
Chris Hemsworth (Thor)
Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk)
Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Fekete Özvegy)

Jeremy Renner (Clint Barton/Sólyomszem)
Tom Hiddleston (Loki)
Clark Gregg (Phil Coulson)
Cobie Smulders (Maria Hill)
Stellan Skarsgard (Selvig)
Gwyneth Paltrow (Pepper Potts)
Paul Bettany (Jarvis hangja)

szinkronhang:
Vass Gábor (Nick Fury magyar hangja)
Zámbori Soma (Steve Rogers/Amerika Kapitány magyar hangja)
Fekete Ernő (Tony Stark/Vasember magyar hangja)
Nagy Ervin (Thor magyar hangja)
Rajkai Zoltán (Bruce Banner / Hulk magyar hangja)
Csondor Katalin (Natasha Romanoff/Fekete Özvegy magyar hangja)
Stohl András (Clint Barton/Sólyomszem magyar hangja)
Csőre Gábor (Loki magyar hangja)
 

IMDb 8.6

PORT.hu 8.4

Rotten Tomatoes 93% | 96%

Kritikus Tömeg 4.21

Androméda SFP 95%

marvels-the_avengers--5-.jpg

 A nagyobb képhez nyisd meg a képeket!

Leírás:
A S.H.I.E.L.D. nemzetközi ügynöksége, élén Nick Furyvel, összetoborozza a szuperhősöket, hogy megmentsék a Földet Lokitól és seregétől.
 

scarlett-johansson-the-avengers-movie-black-widow-new.jpg

 Észveszejtően gyönyörű!

Elemzés:

Joss Whedon megmutatta, hogyan kell a világ elé tárni egy olyan popcornmozit, ami Hollywoodban készült, 3D, látványos, szuperhősös, akciós és... zseniális!
Nehezen hittem el, hogy ebből jó film születhet és amikor megláttam április elején a 9,1-es átlagát, meglepődtem és akkor is, amikor ez a szám nem akart lejjebb menni a premier után sem, csupán pár tizedet. Aztán jamamura kijelentette azt a mondatot, ami azóta minden plakátra felkerült és akkor eldöntöttem, hogy ezt hiba kihagyni.
 Nem láttam az előzményfilmeket, de azt hiszem nincs is rá szükség. A személyiségek így is működnek, habár Sólyomszem talán kicsit el van feledve a film első felében. Hulk is gyenge láncszem és talán ő az, aki a legnagyobb meglepetést hozta: ordenáré zúzás és az észveszejtő ordítás mellett most vicceskedik is és megszólal egy mondat erejéig: [i]Nyikhaj istenke.[/i] Bár ez furcsa volt, de azért jó húzás. Vasember alias Robert Downey Jr. a legjobb arc, beszólások nagyon ott vannak. Eddig nem bírtam a képét, de most igen megszerettem. Fekete Özvegy, azonkívül, hogy rendkívül gyönyörű (és persze a segge sem mindennapi). Amerika Kapitányt teljesen el lehetne felejteni. Chris Evans alakítása borzalmas, csak csücsöríti a száját, tehát igazából akármilyen jó ő, nem lenne nagy hiba, ha kihagyták volna. Samuel L. Jackson pedig minden filmben játszik, mindenhol ugynazt a képet vágva, nem is nagyon szólnék róla többet, csak azt, hogy Fury nem igazán kiemelkedő személyiség.
 

marvels-the_avengers--4-.jpg

Bruce Banner most zöld állásban aprítja a földönkívülieket. 

A történet egyszerű, mint egy pofon. Azonban Whedon tudja azt, hogy egy ilyen nyúlfarknyi történetet hogyan nyújtsa 150 percnyire úgy, hogy az jó legyen. Az eleje ugyan lassan kezdődik, az nem is igazán tetszett, de aztán az első óra fele, amikor felszállnak azzal a böhömnagy űrhajóval, attól a film úgy kezd pörögni, hogy az akciómutató kiakad. Óriási látványa van, módosítanám jamamura kijelentését: Jobb látványa van, mint az Avatarnak. Őrülten éles kép, néha csak néztem. Eszméletlen jó cgi és lenyűgöző képi effektusok, trükkök. A hajók, a háttér, a robbanás, minden annyira egyben van, hogy azt kell mondjam: az egyszerű nézőt ámulatba ejti és a kritikus is elismerően biccent. Alexandre Desplat fülbemászó katonás témája is remekül van megkomponálva. Joss Whedon megmutatta a világnak, hogy kemény munkával hogy kell egy akciófilmet a maximumra vinni. Hollywood mégis képed valamire és lehet, hogy azért, mert McG vagy Michael Bay rendezte a filmet, és nem nyolc ember írta a forgatókönyvet, hanem egy újonc rendező-író, akinek garantálom, hogy még csak most kezd ívelni a karriere.

marvels-the_avengers--6-.jpg

A vége a filmnek érdekes, mert azt gondoltam, hogy lesz valaki aki majd halálközeli állapotba kerül és majd feltámad. Részben igaz, mert Vasember épp hogy megússza a halált. Szerencsére Hulk óriási hangja ezt megakadályozta. Azonban a drámát és a giccset kivonja a filmből és helyébe humort tesz, amit a jó forgatókönyv (ami megint Whedon számlájára írható) megalkot. Szerelmi szálat biztosan nem találhatunk, csak sejthetjük, hogy Sólyomszem és Fekete Özvegy között izzik a levegő.
 Tényleg hibátlan popcornmozi és akciófilm, de mivel mondja az ésszerű néző: Ez nem elég!, ezért csak olyannak ajánlom, aki nem keres benne filozófiai tanításokat, mondanivalót, csavarokat, árulásokat, fordulatokat, hanem mint egyszerű néző tekint a Bosszúállókra, mert ilyen tökéletes akciófilm talán még nem is született, ami lenyűgöző látványával, akciójeleneteivel a székbe szögezi a nézőt. 

marvels-the_avengers--17-.jpg

Igazi mozis élmény, amit ha valaki letölt kamerásan, az az élmény 80%-át elveszíti, de még a DVD se tudja visszaadni, talán a BluRay 3D, de a mozi mindenképp olyan élményt ad, amit nem lehet könnyen elfelejteni, mert ez nem olyan látványos volt, mint az Avatar. Sokkal jobb. A The Dark Knightot talán nem szárnyalja túl, mert ott Joker erős személye mindent visz, de összességében jobban tetszett.
Kizárólag moziban!!!
100% 

marvels-the_avengers--11-.jpg

 

Nick Fury. A háttérben Amerika Kapitány és Tony Stark, mint Vasember.

 

marvels-the_avengers--21-.jpg

Amiért folyik a harc. 

the-avengers.jpg

 the-avengers-poster.jpg